fbpx

Lucia-tarteletter med maräng och apelsin- och saffranscurd

Dessa juliga tarteletter passar den bakglada! Fyllning med saffran- och apelsincurd, spritsad med maräng och dekorerade med vinbär och mynta.

Du behöver:

2 fp Pop Bakery Pajdeg
100 g strösocker (lite drygt 1 dl)
2 äggvitor
Apelsin- och saffranscurd:
400 g apelsinsaft – motsvarar 5–6 st juiceapelsiner eller små apelsiner
Zest av 0,5 apelsin
4 st ägg
1 st äggula
1 msk majsstärkelse
180 g strösocker (2 dl)
1 pkt saffran à 0,5 g
110 g smör
3,5 ark gelatinblad
Till garnering:
1 ask röda vinbär
1 kruka mynta
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att klä och nagga åtta små tartelette-formar, genom att skära varje pajdeg i fyra delar. Kyl en timma i kylskåp.
Värm ugnen till 200 grader och grädda tarteletterna i nedre delen av ugnen, cirka 10–12 minuter. Låt svalna på galler.
Riv skalet av en halv apelsin och pressa saften från samtliga. Häll över i en kastrull och koka tillsammans med zest tills vätskan reducerats ner till hälften. Tillsätt strösocker och saffran och låt vätskan koka upp tills sockerkristallerna har smält.
Blötlägg gelatinblad i en skål med kallt vatten i fem minuter. Vispa ihop ägg, gula och majsstärkelse i en separat bunke. Häll den varma vätskan långsamt, och i omgångar över äggsmeten.
Vispa hela tiden äggsmeten för hand så att äggen inte koagulerar. Häll sedan tillbaka i kastrullen och sjud på medelhög värme tills curden tjocknar. Häll över i en bunke och tillsätt tärnat smör, lite i taget.
Använd en stavmixer eller rör curden slät för hand. Pressa till sist vattnet från gelatinet och rör ner detta i curden.
Fördela curden medan den fortfarande är varm jämt i varje tartelette-skal. Låt svalna.
Gör sedan marängen genom att värma äggvita och strösocker i en skål över vattenbad (kastrull med sjudande vatten). Vispa för hand då och då, tills sockerkristallerna smält. Detta går att kontrollera genom att gnida lite maräng mellan fingrarna, känner du inget socker så är marängsmeten redo. Häll över marängsmeten i en bunke och vispa med elvisp eller i köksmaskin, på hög hastighet, till en fast och avsvalnad maräng. Fyll en spritspåse med rundtyll och spritsa droppar som en krans längs med kanterna på varje tartelette.
Bränn eventuellt av marängen med en gasbrännare. Avsluta med att dekorera med röda vinbär och myntablad.

From our hands to yours

Pop Bakery är inte som de andra. För oss är deg det viktigaste som finns. Och det är med stolthet vi varje dag lämnar över det finaste vi har till de finaste vi känner – alla ni som älskar pizza och paj. 

Pop Bakery är experterna på färdig deg och var först i Sverige med pizzakit. Med våra degar är det enkelt att laga allt från finmiddag till snabb lördagslunch.