Glutenfri och vegansk galette med citron och kronärtskocka

Galette är detsamma som paj – fast utan pajform. Denna variant är både vegansk och glutenfri med vegansk ”fetaost”-kräm, kronärtskocka och citron

Du behöver:

1 fp Pop Bakery Glutenfri Smördeg
1 burk hela marinerade kronärtskockor à 530 g (295 g avrunnen vikt)
1 st ekologisk citron
Olivolja till pensling
Vegansk ”fetaost”-kräm
400 g fast tofu
1 dl olivolja
2,5 msk äppelcidervinäger
1,5 tsk finsalt
2,5 tsk näringsjäst
1,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
Torkade kryddor efter smak som basilika eller oregano
Till servering:
Färsk basilika
Havrefraiche
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att göra ”fetaost”-krämen. Låt tofun rinna av i en sil. Mixa sedan slätt med övriga ingredienser i en matberedare. Till detta recept behövs endast halva mängden. Spara resterande i kyl i upp till fem dagar, den är god att servera till matiga sallader eller som tillbehör till middagen.
Rulla ut smördegen på en plåt. Bred hälften av den veganska fetaosten över smördegen, spara fem centimeter runtom längs med kanterna. Hacka kronärtskockorna och sprid ut jämnt. Skiva sedan citronen så tunt du kan och placera ovanpå. Vik in kanterna på galetten och pensla de sedan med lite olivolja. Salta och peppra galetten innan du gräddar den i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter på 200 grader.
Låt svalna några minuter. Rör ut havrefraiche med en skvätt vatten och ringla över. Toppa med färsk basilika.

From our hands to yours

Pop Bakery är inte som de andra. För oss är deg det viktigaste som finns. Och det är med stolthet vi varje dag lämnar över det finaste vi har till de finaste vi känner – alla ni som älskar pizza och paj. 

Pop Bakery är experterna på färdig deg och var först i Sverige med pizzakit. Med våra degar är det enkelt att laga allt från finmiddag till snabb lördagslunch.