fbpx

Tomatgalette med ricotta, vitlök och citron

En vacker galette uppskuren i tårtbitar, färdig att ätas.

Kärt barn har många namn. I det franska köket är en ”galette” en platt, frasig paj eller tårta. Men en ”breton galette” är en sorts pannkaka – och en ”Galettes campinoises” är en våffla. Den här galetten är av det första slaget. Men oavsett vad den kallas är de riktigt mumsig!

  • Tid1 hr
  • Portioner3–4

    Du behöver

    • 1 fp Pop! Bakery Pajdeg
    • 1 st ägg för pensling
    • 125 g ricotta
    • 100 g färskost
    • 1 äggula
    • 1/2 tsk vitlökspulver
    • 1 st citron
    • 1 kruka basilika
    • 1 tsk honung
    • 1 msk olivolja
    • Flingsalt
    • Peppar
    • 500 g tomater i blandade färger och storlekar

    Gör så här

    1

    Värm ugnen till 200 grader. Rör ihop ricotta, färskost och äggula. Tillsätt vitlökspulvret, rivet skal av en halv citron, 1 msk pressad citronsaft och en halv kruka strimlad basilika. Smaka av med honung, olivolja, salt och peppar.

    Rulla ut pajdegen på en plåt och bred över färskostfyllningen. Spara cirka 5 cm runtom degen. Skiva tomaterna och lägg i ett mönster ovanpå. Ringla lite olivolja ovanpå. Peppra och salta. Vik över pajdegen så att kanter skapas runtom. Pensla kanterna med uppvispat ägg.

    Grädda långt ner i ugnen i 30 minuter. Låt vila cirka 10 minuter innan du toppar med lite extra basilika-blad och skär upp.