fbpx

Täckt laxpaj med syrliga endiver i grädde

Klassisk laxpaj som får extra schvung från härlig beska endiver.

  • Tid15 min
  • Portion1

    Du behöver

    • 2 Pop! Bakery Smördeg
    • 6 skivor rökt lax
    • 8 endiver
    • 1 tsk olivolja
    • 3 nypor salt
    • 6 varv med pepparkvarnen
    • 1,5 dl vispgrädde
    • 1 cl citronsaft
    • 1 ägg till pensling

    Gör så här

    1

    Skölj grönsakerna. Dela endiverna på längden och skiva dem tunt. Koka endiverna långsamt i stekpanna med olivolja och en nypa salt. Tillsätt grädden och reducera till hälften. Häll i citronsaften och smaka av. Skär laxskivorna i remsor. Rulla ut deg-botten på en plåt och garnera med laxen. Bred endivefyllningen över laxen. Pensla degkanterna med ägg och passa in deglocket ovanpå fyllningen. Tryck till kanterna. Pensla pajen med ägg och ställ i kylen. Sätt ugnen på 200 °C. Dekorera pajen med en kniv och skär ett hål i mitten av locket. Grädda i 25-30 min. Avnjut pajen genast.

    Pajen blir extra blank om du penslar pajen flera gånger med äggblandningen före gräddning.