Skiva rödlöken tunt. Koka upp socker, ättika och vatten och slå över rödlöken i en bunke. Ställ svalt medan du gör tarten och rör runt då och då.
Mixa den rostade löken med stavmixer. Blanda ner vallmofrö, sesamfrö, salt, peppar och vitlökspulver.
Rulla ut smördegen på en bakplåt och pensla hela ena sidan med uppvispat ägg. Nagga hela botten med gaffel. Strö kryddblandningen runt kanterna på smördegen. Spara lite till garnering.
Grädda på 200 grader i cirka 15 minuter i nedre delen av ugnen tills gyllenbrun. Om degen puffar upp mycket i mitten under gräddning, picka med en gaffel för att släppa ut luften.
Blanda färskost, pressad citron, finhackad dill, salt och peppar. Rör färskosten mjuk så blir den lättare att bred på.
Låt smördegen svalna något innan du brer över färskoströran. Toppa med kallrökt lax, hyvlad gurka, tunt skivad citron, picklad rödlök och dillkvistar. Avsluta med att strö över resterande kryddblandning.