Smördegsinbakad lax

En laxpaj i form av en fisk

Nappar det inte för småfirrarna runt middagsbordet? Är lax inte favoriten? Här är ett enkelt recept som gör fiskmiddagen mycket roligare!

  • Tid1 hr 30 min
  • Portioner4

    Du behöver

    • 1 Pop! Bakery Smördeg
    • 1,5 dl pesto
    • 225 g laxfilé
    • 2 st ägg
    • 5 blad hackad färsk basilika
    • Salt
    • Peppar

    Gör så här

    1

    Förvärm ugnen till 180 °C. 

    Sila peston och häll pesto och pesto-oljan i olika skålar.

    Rulla ut en smördeg på plåt eller i ugnsfast form.

    Sprid hälften av den avrunna peston på mitten av smördegen. Placera laxen ovanpå peston. Salta och peppra.

    Lägg resten av peston ovanpå laxen. Placera det andra smördegsarket ovanpå. Skär ut en fisk-siluett runt laxen och ta bort överskottet smördeg. Fyll gärna huvuddelen på fisken med extra bitar av smördeg samt pesto.

    Försegla kanterna genom att trycka ihop fiskens siluett med fingrarna. Använd en kniv för att göra mönster på huvud och fenor samt spetsen på en sked för att göra vågmönstret. Pensla med lättvispat ägg och baka i ugn i 40 minuter, eller tills fisken är gyllenbrun.

    Blanda pestooljan och hackad basilika i en skål och pensla den färdiga ugnsbakade laxen.

    Skiva och servera medan det är varmt!

    En laxpaj i form av en fisk