Chokladfyllda smördegskuddar med maräng

Nybakade smördegskuddar på ett galler.

Ett frasigt litet marängunderverk du kan förbereda i god tid. Spritsa marängen precis före serveringen och servera till gästernas ”ooh” och ”aah”.

  • Tid1 hr
  • Portioner8

    Du behöver

    • 1 fp Pop! Bakery Smördeg
    • 4 msk Nutella
    • 50 g mörk choklad
    • Finrivet skal av 1 apelsin
    • 1 st ägg till pensling
    • 25 g smält smör
    • 45 g (0,5 dl) strösocker
    • 0,5 msk kanel
    • 100 g strösocker
    • 2 st äggvitor
    • 0,5 tsk vaniljpulver

    Gör så här

    1

    Smördegsplattor: Rulla ut smördegen och skär den i 16 lika stora plattor. Bred Nutella på hälften av plattorna, men lämna 1 cm kant runtom. Hacka chokladen och fördela den och apelsinzest jämnt över nutellan. Fukta degplattans kanter på med vatten.

    Placera degplattorna ovanpå och använde en gaffel för att pressa ihop kanterna runtom samt nagga några hål på toppen. Pensla med vispat ägg. Grädda 15–20 minuter i nedre delen av ugnen tills de är gyllenbruna.

    Blanda under tiden ihop strösocker och kanel.

    Maräng: Värm äggvita och strösocker i en skål över vattenbad. Vispa tills sockerkristallerna smält. Kontrollera genom att gnida lite maräng mellan fingrarna. Känner du inga kristaller så är marängsmeten klar. Tillsätt vaniljpulver och vispa med elvisp eller köksmaskin på hög hastighet till en fast och avsvalnad maräng – cirka 8-10 minuter.

    När smördegskuddarna gräddats klart, vänta 10 minuter och pensla sedan undersidan och kanterna med smör. Vänd dem sedan i kanelsockret. Pensla inte på ovansidan – då kommer inte marängen att fästa. Fyll en spritspåse med maräng och spritsa ett vågigt mönster på toppen. Bränn eventuellt av marängen med en gasbrännare. Avsluta med att strö hackad mörk choklad på toppen och pudra lite kanel ovanpå.